5 tips om bewust te leven mindfulness tips - persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling motivatie cursus zelfontwikkeling
BlogMindfulness

5 Tips voor bewust leven en mindfulness

5 tips om bewust te leven mindfulness tips - persoonlijke ontwikkeling zelfontwikkeling motivatie cursus zelfontwikkeling

Mindful leven zorgt ervoor dat je meer geniet van je leven en minder stress ervaart. Bewuster leven heeft geen eindbestemming, het gaat erom dat jij je leven niet op de automatische piloot leeft. Je focust je op het huidige moment en bent niet bezig met het verleden of de toekomst. Dit zorgt ervoor dat je meer rust en minder angst ervaart.

1.Analyseer dagelijkse gewoontes

Kijk eens naar je dagelijkse routines, waarom doe je die zoals je ze doet? Welke routines zou je beter anders kunnen aanpakken, zodat ze bijdragen aan meer levensgeluk?
Andere belangrijke elementen zijn je omgeving, voeding en je werk. Welk geluksgevoel ervaar je op elk element? Hoe kun je het verbeteren? Download onze routekaart, waarin we het palet van je leven bespreken en je aan de slag kunt. In onze online gids gaan we er verder op in. Daarin kun je gaan aangeven welk cijfer jij jouw leven op het moment geeft en waar dus ruimte voor verbetering in zit. Wat zijn jouw drijfveren en wat is je bestemming?

2. Check overdag bij jezelf: hoe voel jij je op emotioneel niveau

Voel jij je relaxt en positief of doet er zich iets voor dat jij je oncomfortabel voelt? Wat kun je anders doen om je emoties stabiel te houden en meer te genieten? Neem een stapje terug, doe een korte meditatie of pak even een ander zelfzorgmoment om meer bij te tanken voor de rest van de dag.

3. Jij kunt alleen kunt keuzes maken over je eigen leven

Heb je in bepaalde situaties het gevoel dat je geen keuze hebt? Dat je gebonden ben aan je werk, voel je bepaalde werkdruk en wil je dat anders? Of voelt de relatie met je partner niet prettig en ga je toch door met elkaar? Je kunt een ander niet veranderen daar heb je geen invloed op. Je hebt wel invloed op je eigen keuzes. Vind jij je werk niet leuk? Zoek wat  anders! Of ga in gesprek met je leidinggevende over de werkdruk en kijk wat daarin mogelijk is. Elke situatie is anders, maar een relatie moet van twee kanten komen. Heb het er met elkaar over hoe je de relatie ervaart. Bepaal een tijdsbestek en voel je je daarna nog steeds hetzelfde? Maak dan keuzes die goed zijn voor jezelf. Trap niet in de valkuil dat jij je geluk in de toekomst legt: “als dit gebeurt…dan zal mijn partner/werksituatie vast veranderen”, of “als we verhuizen dan…”, of “als we een kind krijgen dan…”. Als de relatie of je werksituatie nu al niet goed is, dan gaan die situaties geen verandering brengen. Blijf niet hangen in slechte relaties.

4. Meditatie

Een tijdje terug las ik een advertentie van een bedrijfscoach waarin stond: “je hebt vast ook gemerkt dat mediteren je niet verder op weg helpt bij het verdienen van geld…” Het grappige is dat meditatie bedoeld is om rust te ervaren en het gevoel van stress en druk te verminderen. Om juist zonder intentie de rust in jezelf terug te vinden. Iets wat je niet ervaart als je zo’n advertentie voorbij ziet komen 😉. Het deed me daar even aan denken. Mediteren klinkt in eerste instantie misschien zweverig en kan in het begin onwennig voelen. Maar juist als je stress of druk ervaart, ervaar je weer rust door te focussen op je ademhaling. Als je bewust wilt leven, is het goed om te mediteren en te focussen op je lichaam. Dit kan met een rustgevend muziekje op of in stilte, net wat jouw voorkeur heeft.  Lees ook onze blog: “Mediteren kun je leren”.

5. Word bewust van je handelingen

Wees je bewust van je handelingen en probeer juist je gedachtes uit te schakelen. Weet je nog wat je als ontbijt hebt gegeten vanmorgen? Heb je hiervan genoten? Door bewust te worden van je handelingen kun je ook meer rust voor jezelf creëren met name als je gedachtes de overhand hebben…

Waarom je van bewuster leven gelukkiger wordt

Je voelt  dat het leven je niet overkomt, maar dat je zelf grip hebt op situaties en dus op jouw levensgeluk. Je geniet meer van de “kleine” dingen in het leven, die wandeling door het bos of andere dingen die je anders niet ziet in de waan van de dag. Je geniet meer van het samenzijn met anderen en bent aardiger voor jezelf. Ook ben jij je meer bewust van de emoties die je op bepaalde momenten voelt en wat je hieraan kunt doen. Door de gewoontes van je dagelijkse leven te analyseren krijg je meer grip om alles in balans te krijgen. Natuurlijk niet alles loopt perfect en er zijn momenten dat alles uit balans lijkt te zijn, maar toch bewuster te leven kun je een reset doen en krijg je uiteindelijk meer grip op de situatie.

Heb je voor jezelf al eens nagedacht welk geluksgevoel je op het moment ervaart? Vraag jij je af hoe je levensgeluk kunt bepalen? Download dan onze routekaart “Ontdek jouw levensreis”, we bespreken hierin het palet van je leven. We leggen in onze routekaart een aantal herkenbare situaties voor waarin een ieder zich wel herkent. Wil je een stapje verder? In onze online gids gaan we verder in op het “palet van het leven”, maar ook hoe je bewuster kunt leven en jouw eigen leven kunt leiden!

chantal
Chantal Nijhof
Mijn naam is Chantal en ik ben al sinds mijn zeventiende werkzaam als zelfstandig ondernemer. Ik heb wel op meerdere momenten in mijn leven een andere richting gekozen en ik probeer de weg te kiezen wat ik graag wil en niet wat anderen doen. Dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan, maar ik probeer altijd bij mijn gevoel te blijven. Als iets niet goed voelt, dan is het tijd om jezelf te analyseren en te kiezen voor verandering!
Pin deze tip!

Kies jouw levensreis
bewust vanuit jezelf 

Ontdek jouw weg naar geluk met de gratis inspiratie gids

 

ontvang gratis

Wat vind jij?
Laat hieronder een reactie achter…

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Pin deze tip!

Kies jouw levensreis
bewust vanuit jezelf 

Ontdek jouw weg naar geluk met de gratis inspiratie gids

 

Ontvang gratis

Nog meer lezen?
Meer inspiratie voor motivatie & positiviteit

Uit je comfortzone: gewoon doen!

Uit je comfortzone: gewoon doen!

Uit mijn comfortzone gaan, laten zien dat ik meer kon dan ik dacht. Al eerder schreef ik een blog over dat het roer bij mij omging. Dat leidde tot een vitale 2.0-versie van mijzelf. En zo bevond ik mezelf vorig jaar ineens op het parcours van MudMasters in...

Lees meer
Welke rol speel jij in jouw leven?

Welke rol speel jij in jouw leven?

In 2022 ga ik zelf weer een reis maken op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Ik sta aan de start van de NLP Practitioneropleiding. Tijdens mijn kennismakingsgesprek ging het onder meer over rollen en de vraag: wie ben je? De dagen vliegen voorbij. We rennen en...

Lees meer
Mediteren kun je leren

Mediteren kun je leren

Mediteren, het leek me niets voor mij. Ik zag mezelf niet minutenlang in kleermakerszit één worden met de natuur. Zweverig, dat vond ik het. Nu ben ik erachter dat het niet zo is. Mediteren is voor mij niet meer en minder dan je hoofd leegmaken. Even aan niets denken...

Lees meer

Kies jouw levensreis
bewust vanuit jezelf 

Ontdek jouw weg naar geluk met de gratis inspiratie gids

 

Ontvang gratis

Meedoen

Ontdek jouw levensreis bewust vanuit jezelf

Ontdek jouw route!

Mijn Levensreis online gids bewust leven keuzes maken genieten

Doe mee op onze

Facebook community

Meedoen

Ontdek jouw levensreis bewust vanuit jezelf

Ontdek jouw route!

Mijn Levensreis online gids bewust leven keuzes maken genieten

Doe mee op onze

Facebook community

Ontdek jouw levensreis
bewust vanuit jezelf

Via welke route kom je op jouw reisbestemming? Leef jij jouw leven, of het leven dat anderen jou opleggen en van je verwachten?
Neem het stuur zelf in handen!
Download gratis onze routekaart met basiswaarden voor jouw levensreis.

De routekaart is onderweg naar je inbox!